onsdag 20 mars 2013

Viktigt att tänka på när du jämför fastighetsmäklare.

Internet har för alltid förändrat och förenklat det sätt som vi köper varor och tjänster på. Då tjänster till sin natur skiljer sig från varor kommer dock köp av till exempel fastighetsmäklartjänster att förbli mer komplicerat. Dels för att det är svårare att jämföra de egenskaper som skiljer en bra mäklare från en dålig och dels för att det inte finns ett klart samband mellan det pris du betalar för tjänsten och det resultat du får. Därför är det viktigt att du som uppdragsgivare är noggrann i ditt val av fastighetsmäklare. Här är några viktiga saker att tänka på. Många av råden är hämtade från Boverkets och Konsumentverkets gemensamma hemsida omBoende.se.

Ta kontakt med flera fastighetsmäklare.


Prata med flera mäklare för att få en bild av hur de tänker lägga upp din försäljning. Hur väl känner mäklaren till området du bor? Personkemin är väldigt viktig för att försäljningen ska flyta på. Extra viktigt är detta i storstadsregioner som Stockholm, Göteborg och Malmö, där utbudet av fastighetsmäklare är mycket stort och därför mycket svårt att överblicka. Med hjälp av Boonus kan du snabbt och enkelt hitta och jämföra de fastighetsmäklare som passar bäst för ditt uppdrag.

Kontrollera mäklaren.


Boonus kontrollerar att samtliga mäklare  är registrerad hos Fastighetsmäklarnämnden eftersom det är olagligt att förmedla bostäder utan att vara registrerad hos nämnden. Om du anlitar en mäklare själv måste du alltså undersöka detta själv, till exempel genom att söka i fastighetsmäklarregistret på Fastighetsmäklarenämndens webbplats. Om inte mäklaren finns med i registret  kan du ta kontakt med nämndens kansli. Där kan du också få veta om mäklaren har fått någon varning.

Mäklarens upplysningsplikt.

Mäklaren ska ge dig som säljare de råd och upplysningar som du kan behöva i samband med din försäljning. Mäklaren ska också tala om för dig att du ska ge köparen korrekta uppgifter om bostaden du säljer, samt tala om för dig att bara skriftligt köpeavtal är bindande. Mäklarens upplysningsplikt omfattar allt som kan antas vara av betydelse när du säljer din bostad.

Mäklarens rätt till provision.

Om du kommer överens med mäklaren om att den har ensamrätt på att hjälpa dig med försäljningen av din bostad innebär det normalt att mäklaren har rätt till provision om bostaden säljs under ensamrättstiden. Det gäller även om du på egen hand hittar en köpare. Efter det att ensamrättstiden gått ut och uppdraget är uppsagt kan mäklaren ha rätt till provision om bostaden säljs till någon som finns på spekulantlistan och som mäklaren har varit i kontakt med. Det är därför viktigt att be att få en lista på alla spekulanter av mäklaren. Allt det här ska regleras av uppdragsavtalet.
Mäklarens arbetsmetoder.

Hur kommer mäklaren att marknadsföra din bostad; annonser i tidningar och på Internet, vilken typ av fotografering ingår, hur ser säljdokumentationen ut etc. Be sedan mäklaren att beskriva hur visningen går till; ska det vara en öppen eller personligt bokad visning och hur många ska de vara? En annan viktig fråga som påverkar slutresultatet är budgivningen;  hur går den till och på vilka sätt kan man bjuda?

Om du vill ha fler tips om vad du ska tänka på kan du ladda ner "Att välja och anlita mäklare" från Fastighetsmäklarenämnden (PDF). Ännu mer information finns på Fastighetmäklareförbundet FMFs och Mäklarsamfundets hemsidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar